Кварцов пясък

Какво е кварцов пясък?

Кварцовият пясък, известен още като силициев пясък, бял пясък или промишлен пясък, се състои от два основни елемента: силиций и кислород. Всъщност, кварцовият пясък е изграден от силициев диоксид (SiO2).

Най-често срещаната форма на SiO2 е кварцът - химически инертен и сравнително твърд минерал. SiO2 притежава твърдост 7 от 10 по скалата  на Mohs, което го прави идеален за използване като филтрираща среда и абразив.

Въпреки че кварцът често е бял или безцветен, той може да съществува в широка гама от нюанси. Цветът на всяко пясъчно находище зависи до голяма степен от разнообразието от минерали и скални включвания, които го съставляват.

За да се счита за силициев пясък, материалът трябва да съдържа най-малко 95% SiO2 и по-малко от 0,6% железен оксид. Ако пясъкът не отговаря на тези критерии, той ще се счита за така наречения "обикновен" или "речен" пясък.

Как кварцовият пясък се различава от "обикновения пясък"?

"Обикновеният" пясък, известен още като "фелдшпатов" пясък, "кафяв" пясък, "речен" пясък или "строителен" пясък, винаги съдържа малко силициев диоксид, но в количества под 95%. Например, типичният "кафяв пясък", използван за бетонни приложения, може да съдържа до 80% SiO2, заедно с различни количества желязо, карбонат, калий и други микроелементи (минерали).

Тези примеси правят обикновения пясък по-химически реактивен и често по-тъмен на цвят в сравнение с кварцовия пясък. Цветът за "обикновените"  пясъци  може да бъде още различни нюанси бяло, розово, зелено и черно - в зависимост от геологичния състав и географското местоположение на пясъчното находище.